Det er deilig å være norsk i Danmark sies det, og er det én utenlandsk festival nordmenn elsker å dra på, er det denne. Vi liker oss i Danmark, og ofte er båtturen over like begivenhetsrik som festivalen selv. Roskilde er Nordens største festival, i tillegg til å være en av de største i Europa. Titusener av deltakere er med hvert eneste år, på en festival hvor det stort sett spilles rock og annen rytmisk musikk.

Foruten publikum, pleier Roskilde-festivalen å lokke til seg veldig mange frivillige, og i 2008 var det hele 25 000 frivillige på plass for å bistå under arbeidet før, under og etter alle konsertene. Konsertens overskudd går til humanitært arbeid i ulike deler av verden. Målet til Roskilde Foundation er å spre humanisme, og hvert år holdes det diverse humanitære markeringer under festivalen.

Strenge regler for sikkerhet

Under en Pearl Jam-konsert i år 2000 skjedde en veldig alvor ulykke under Roskilde, som førte til at ni mennesker mistet livet. Folk danset helt vilt, noen havnet i bakken og kom seg aldri opp igjen. De mistet pusten og døde av kvelning uten noen merket det før det var for sent, ettersom mange publikummere drev med crowdsurfing og det hele var ganske kaotisk.

Konsekvent har det i senere tid dukket opp et langt større fokus på sikkerhet, for å sørge for at slike episoder ikke inntreffer igjen. At dødsulykker forekommer på store konserter er dessverre ikke helt nytt. Før ulykken var Roskilde regnet som en av de sikrere festivalene i Europa, og i kjølvannet av den tragiske ulykken tok mange festivaler rundt om initiativ til å bedre egen sikkerhet. Slik kan de ha unngått å bli utsatt for noe tilsvarende i ettertid.

Camping

På Roskilde finnes det to campingplasser: Camping East og Camping West. Disse områdene er delt opp i flere delområdet, hvor det foregår forskjellige aktiviteter. Her er det torg, serviceplass, informasjon og garderobe. Mange av leirene folk setter opp telt i, har temaer som går igjen år etter år, og som utvikles fra gang til gang. Hvert år kårer avisene de beste leirene, som for eksempel Orange Camp, PromilleService, Camp Positive Energy, Van Damme Camp og I Love Hvalros. Mange leirer har egne flagg, klistremerker og andre artige kjennetegn.

galore