Denne festivalen går også under navnet «Jazz Fest», og er en årlig feiring av musikken og kulturen som springer ut av New Orleans og Louisiana. Festivalen trekker veldig mange jazzelskende turister, og er derfor veldig viktig for New Orleans’ økonomi, akkurat som Mardi Gras. Årlig bringer eventet 300 millioner dollar til byen. Det er selvfølgelig et stort fokus på jazz, men festivalen omfatter også andre sjangere som R&B, blues, gospel, rock, country, bluegrass, osv.

Under New Orleans Jazz & Heritage Festival er det mulig å få kjøpt lokal mat og håndverk, selv om festivalen har en såkalt «no carnival food policy». Maten består i stedet av diverse lokale retter laget av kjøtt eller sjømat, som det lages smørbrød av. Det finnes også vegetariske og veganske alternativer.

Festivalen er et must for jazzelskere, og skal du likevel til USA bør du legge turen til den tiden på året når festivalen foregår, nemlig fra slutten av april til begynnelsen av mai. Et unikt aspekt ved hele arrangementet er det store fokuset på kulturen og historien til de ulike folkegruppene i delstaten, som blant andre Cajun-folket og folk med bakgrunn fra Kanariøyene. Her er det mye kultur å ta innover seg.

galore