Øyafestivalen er en pop- og rockfestival som går av stabelen hvert år i Oslo. Siden 2014 har den foregått i Tøyenparken, etter å ha blitt holdt i Middelalderparken i årevis. De to første årene (1999 og 2000) var Kalvøya i Bærum festivalens hjemsted, og Øyafestivalen tar også navnet sitt derfra. Over fem dager presenteres hundrevis av lokale og internasjonale artister, og festivalen har rukket å bli en av landets største med mer enn 85 000 besøkende.

En miljøvennlig festival

Øyafestivalen har vunnet mange priser og utmerkelser, inkludert miljøpriser. Arrangørene har som mål at festivalen skal være en av verdens mest miljøvennlige, og har dermed fokus på håndtering av avfall, grønn transport og energi, mat, dopapir og trykksaker. De kartlegger egen miljøbelastning og jobber for å finne miljøvennlige løsninger på ting. Hele gjennomføringen av festivalen skal være så grønn som mulig, hvilket inkluderer en innkjøpsplan med miljøkriterier.

Økologisk mat skal handles inn der det er mulig, sen å høy som mulig grad av materialgjenvinning skal opprettholdes og festivalen skal gå på faststrøm istedenfor aggregater som forurenser. Slik ønsker Øyafestivalen å være et forbilde for andre festivalarrangører, og det er ingen tvil om at store og folksomme festivaler trenger et større fokus på miljøvennlighet. Sammen med GRIP har Øyafestivalen laget «Miljøhåndboken for festivaler og utearrangement». Det kan være verdt å bla litt i denne, dersom du selv er opptatt av miljøet og vil at musikkfestivaler skal ha dette på dagsorden.

I 2020

Et hav av spennende artister både fra innenlands og utenlands ventes å dukke opp på festivalen i 2020, som vil ta sted mellom 11. og 15. august. Reis gjerne på miljøvennligst mulig vis til Tøyenparken for å hylle festivalens fokus på miljøvennlighet, og ta del i festivitetene under de fem dagene. Når solen skinner i parken er det duket for sommeridyll og feststemning, og du vil forstå hvorfor folk flokker seg til dette fyrverkeriet av en festival.

I 2019 sto blant andre publikumsfavoritter som The Cure, Robyn, Tame Impala og Sigrid på programmet. I 2020 skal Bon Iver headline, og du får i tillegg oppleve trekkplastre som Bikini Kill, Emilie Nicholas, Dagny, Koffee, Kamaal Williams og Signe Marie Rustad. Øyafestivalen leverer alltid, og det tar ikke lang tid etter endt festival før vi begynner å glede oss til neste år. Arrangørene har alltid noe nytt i gjære. Både artister og deltakere ser fram mot neste års festival, så her gjelder det å skaffe seg billetter i god tid.

galore