Festivalsommeren 2020 i Norge går inn i historien som en dyster tid uten musikkglede og festivalmoro. Ettersom norske myndigheter så seg nødt til å skrinlegge nesten alle festivaler i sommer som følge av covid-19. Vi gjennomgår imidlertid endelig en gradvis gjenåpning av samfunnet: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/Vil-apne-samfunnet-gradvis-og-kontrollert/id2697060/ og ting ser litt lysere ut nå. Men, festivalsommeren 2020 blir alt annet enn hva vi vant til fra tidligere.

Ting du bør vite om

Myndighetene åpnet den 7. mai for mindre arrangementer og for inntil 50 deltakere. Det tas sikte på å øke antallet deltakere på arrangementene til 200 personer fra og med 15. juni 2020. 1 meters-regelen gjelder imidlertid forsatt.

Helse og sikkerhet må selvsagt komme først. Sommeren i Norge, som vanligvis er proppet med ferieglade nordmenn og turister, må i år klare seg uten både Moldejazz, Øya-festivalen: https://oyafestivalen.no/ , Palmesus og mange andre populære festivaler.

Redningen er hagefest!

Det finnes heldigvis andre ting vi kan glede oss over i denne vanskelige tiden som også kan bidra til å spe på litt for de store økonomiske tapene som festivalarrangørene nå opplever. Dette er noe som spesielt danskene er flinke til. De kom nemlig på den gode ideen om å heller arrangere hagefester siden alle de store festivalene også i Danmark er avlyst for i sommer.

Alle «billettinntektene» som kommer inn til festarrangørene går dessuten rett i festivalkassa. Enkelt og greit og veldig smart, ikke sant? Mange av småkonsertene blir dessuten strømmet slik at folk kan få med seg høydepunktene på mobilen med reservedeler for iphone for å få en skikkelig god lydopplevelse.

Så, la oss nordmenn ta lærdom av denne gode danske ideen for sommerunderholdning og dekk på til hagefest: https://bokelskere.no/bok/bord-dekk-deg-lekker-mat-for-deg-som-skal-ha-mange-gjester/41579/ rundt om i det ganske land. Vask av stoler og hagebord, inviter venner og familie og gjør det beste ut av situasjonen – mens vi venter på neste sommerfestival.

galore