Glastonbury-festivalen går over fem dager, og finner sted like ved den myteomspunnede byen Glastonbury i England. Festivalen er godt kjent verden over, og foregår på et område som ellers er et grønt jordbruksland. Glastonbury-festivalen så dagens lys først i 1970, og det var legendariske Led Zeppelin som innledet festivalen den gangen. Foruten musikk byr festivalen på blant annet dans, teater, sirkus og komedie. Vanligvis avholdes Glastonbury årlig, men det hender at arrangørene dropper over ett år for å gi området og lokalbefolkningen en pause.

Ved hver festival dukker det opp rundt 200 000 deltakere, og det går mye frivillig arbeid inn i det hele. Slik kan overskuddet fra festivalen gå til veldedige formål. Glastonbury har alltid vært inspirert av etikken fra hippiekulturen og ulike motstandsbevegelser, og regnes som et av de viktigste arrangementene for britisk kultur.

En rock ‘n’ roll-festival

Særlig rock-elskere har kunnet være i sitt ess på Glastonbury siden året festivalen ble holdt for første gang. Foruten Led Zeppelin, har festivalen gjestet store navn som The Who, David Bowie, Neil Young, Bruce Springsteen, The Velvet Underground og Gong. For øvrig har festivalen alltid blitt assosiert med gitarbasert rock ‘n’ roll, men de senere år har dører blitt åpnet for både hip-hop og andre sjangere.

I 2008 var det nettopp hip-hop det ble satset på, og Jay-Z var et av de større navnene som ble leid inn. Dette var i håp om å lokke et yngre publikum. Selv om Jay-Z gjorde det bra på festivalen det året og konserten han holdt var vellykket, gikk billettsalget likevel tregt. Festivalen fikk dessuten kritikk for å ha gått bort røttene sine, og at dens grunnidé var blitt sviktet.

galore