Færøyene er kanskje ikke et sted vi umiddelbart forbinder med store musikkfestivaler – som høster kjente internasjonale navn og tiltrekker seg festivaldeltakere fra både fjern og nær – men i så fall må vi bremse opp litt. G! Festival er navnet på Færøyenes store festivaltrekkplaster, og her stikker store internasjonale artister så vel som lokale talenter innom for å spille i spektakulære omgivelser.

Det vakre naturlandskapet og unike omgivelsene på Færøyene er som hentet ut fra Ringenes Herre eller Game of Thrones, og dermed passer det fint at øyenes musikalske dronning Eivør Pálsdóttir (som har vært med på å skrive Game of Thrones-musikken) stadig deltar. Festivalen går som regel over tre dager, og har siden år 2002 funnet sted hvert år i slutten av juli ved bygda Gøta.

Variert musikk

Ønsker du å oppleve en litt annerledes festivalopplevelse, bør du sjekke ut denne. Flere kjente og kjære norske artister har opptrådt her, deriblant Gåte og Kaizers Orchestra – til og med de svenske gigantene Europe har vært innom. Bak scenene finnes utsikt mot det fabelaktige færøyske landskapet, og luften der er renere enn mange av oss er vant med.

Musikken som spilles varierer, men det er ikke nødvendigvis snakk om «VG-listemusikk». Folk, indie, rock og metall er det vanlig at deltakere eksponeres for, og særlig blir opplevelsen av å høre folkemusikk ganske unik grunnet landskapet. G! Festival er et innovativt kulturelt arrangement som har høstet god kritikk i engelskspråklig internasjonal presse, noe som har hjulpet mange med å få øynene opp for denne tidligere ukjente festivalen.

Det er plass til cirka 6 000 deltakere på festivalen, og for unge lokale er G! et årlig høydepunkt. Færøyinger er stort sett et trivelig folkeslag og lett å komme overens med, og de forstår norsk rimelig godt. Her slipper du å ty til gebrokken engelsk for å finne fram.

galore